RAKU STOKEN

Raku stoken is een manier om glazuur te bakken op klei. Een paar keer per jaar organiseren we een RAKU-dag gecombineerd met een BBQ en natuurlijk wat lekkere drankjes.

Principe van RAKU.

Ruim voordat we gaan RAKU-stoken, maakt je iets van klei. Nadat dit goed gedroogd is wordt dit de eerste keer gebakken. Dit noemen we bisquit-bak. De temperatuur is wat lager dan normaal 900 gr Celcius.

Op de dag zelf worden de keramieke kunstwerken gegalzuurd met een glazuur die geschikt is voor RAKU-stoken. Daarna worden de tonnen geladen met de geglazuurde stukken en de brander aangezet.

tijd voor de BBQ, want het duurt ongeveer een uur voordat de temperatuur in de ton de 1000 graden bereikt heeft. Als alles heet genoeg is gaat de deksel eraf en worden de stukken direct uit de ton gehaald (1000 graden). even wachten tot je de glazuur hoort barsten en dan snel in een vat met houtsnippers. Deze vliegen in brand door de hoge temperatuur van de keramiek stukken. Vat vol maken, goed laten branden en dan de deksel erop. Het vuur smeult en binnen het vat ontstaat een rookontwikkeling. Deze rook trekt in de barsten van de keramiek en in de keramiek waart geen glazuur zit.

Vervolgens een half uurtje wachten en dan kunnen de stukken schoongemaakt worden. Al het moois kan dezelfde dag mee naar huis.